2011. ápr 30.

A bólogató fejek története

írta: Odafigyelátor
A bólogató fejek története

 Tengenek –lengenek a napjaid, te magad leginkább silány tengődésnek érzed, rózsaszín lebegés egy szál sem, maximum a hajad lebeg, persze az sem a lágy tavaszi szellőtől, hanem a metró huzatától. Szóval így éldegélsz a hüvelygomba reklámok és Ásóka könnyfakasztó világában, a kultúra eme melegágyában (a hideg is kiráz), de vigasztal a tudat, hogy magamra mindig számíthatok. Na, nem mintha olyan megbízható figura lennék, vagy rejtett, képességeim lennének, amelyek kiaknázása örökre biztosítaná létemet. Megnyugtatlak, semmi ilyesmiről szó sincs, pusztán a napi csetlős-botlós, sírva nevetős sztorik, tudod, amikor te vagy a nap Lúzere, amikor meg kell állnod és sírásig nevetni magadon. Amikor randi előtt beragad a cipőd sarka a mozgólépcsőn, amikor ráborítod a forró kávét az új vezérigazgató új öltönyére, és máris kilátásba helyezel magadnak egy új munkahelyet, amikor a buszon figyelmetlenségből a másik táskáját hozod el. Szóval amikor „az élet szép”. És ha igazán jóságos vagy, nem tartod meg magadnak eme gyöngyszemeket, hanem megörvendezteted vele, no ha nem is a nagyérdeműt, de azokat, akik a legesleginkább…,  a barátokat. Na az én nevetőkuckómban foglalt és állandó páholya van néhány sorstalan-társamnak, akik szakképzett asszisztensekként percről-percre képesek pörgetni bénázásaim szűnni nem akaró magyar szappanoperáját.

Hétfő reggel általában két epizóddal is jelentkezem, az eseményekben gazdag hétvégékre, és a közvetítések kimaradására való tekintettel. Reggel kávé, tea és már nyitom is a beszélgetőablakot, ami odavarázsolja a kilométerekkel arrébb dolgozó barátomat online, és „csak semmi cicó” alapon már küldöm is neki a napi adagot:

„Szia! Akarsz vicceset?”

És máris ott bólogat öt kicsi manó a képernyőmön. Gondolom, hétfő reggel, kell is a vidámság, ezért ilyen heves, az „Igeeeen, akaroom!” felkiáltás. És bele is kezdek a hétvége „gyötrelmeinek” ismételt felidézésébe és mikroorganizmusokig menő részletességgel vázolom az éppen aktuális epizódot. Miközben látom magam előtt, ahogy kedves barátom, fuldokolva támasztja az asztallapot, és a jóllakott óvodások elégedettsége honol arcán, lelkében ama megnyugvással, hogy „Igen megcsináltam, nem én voltam a hétvége Lúzere, nálam is van lejjebb!”. De hát mire valók a barátok…, gondoltam megadom neki ezt az életérzést. Majd vége főcím, kezdődik a munka, egy elintegetés és az „este ütközünk” szlogen.

Este (ezúttal) ütközés mentesen megyek érte az irodájához. Kicsit várakoznom kell rá, hiszen Ő a munka hőse. Kollégái már percek óta szivárognak az épületből. Az első egészen odahajolt a kocsim ablakához, hogy belásson. Először furcsállom, de biztos csak keresett valakit. Pár perc múlva egy magas barna kúszik le a lépcsőn, majd miután elhalad mellettem, még egészen messziről is mosolyog visszafelé. Megigazítom a frizurám, nem is tudtam, hogy itt ennyi nézelődő pasi dolgozik, ezen túl itt fogok dekkolni folyton.  És nem is rosszak, a következő egy alacsonyabb, de igazán sportos fiatalember lehengerlő, széles mosollyal arcán. Lehet, hogy rossz helyen parkolok, esetleg ég a csomagtartó? Bizonyára elkenődött a rúzsom, nincs is rúzsom. Valami nagy furcsaság van, a Szőke Henceg bekacsintott az autóba. Az is lehet, hogy egészen egyszerűen jó ez a mai blúz. Mit blúz, ma tök jó vagyok.

Hm… A következő Csíkos Nyakkendő is benéz az ablakon, majd huncut mosollyal továbbhajt. Ez vagy a Happiness Factory vagy a srácok munkaköri leírása tartalmazza, hogy minden a parkolóban időző fiatal-barna nőre bájosan mosolyogni kell. Vagy illene gondolkodnunk a munkaidő vége és a boldogsághormonok keletkezésé közötti összefüggéseken. Ilyen filozofikus magaslatokban csapongva jött el a pillanat, mikor végre a várakozásom kedves alanya is kilibbent irodájukból egészen az autómig. Alig vártam, hogy feltárjam neki, hirtelen jött karrier ötletem, miszerint doktori disszertációt tervezek írni kollégái munkaidőn túli mosolygásindexéből, de megelőz a sztorizással. „Annyira örülünk, amikor elmeséled, hogy mi újság! A mai napot is úgy feldobtad.” Hát legalább neked örömet okoz hányatott, sanyarú sorsom. „Jaj, ne szerénykedj, folyton mindnyájan jól mulatunk a kis csetlés-botlásaidon.”- vágja rá habozás nélkül. Mindnyájan, akadok fel egy picit, csak ízlelgetve a szó szépségét.

„Hát persze, az egész iroda fuldokolt a nevetéstől, már alig várják, hogy mi az aktuális történés nálad. Gondolkodom, hogy jegyet kellene szednem, szerintem Életed függők lettek így a pár hónap alatt!”

Pár hónap. Próbálom pörgetni fejemben a pár hónapot, visszafelé rohangálok, mint mikor pörgetjük a filmet. Új munkahely, egy koccanás, Péter tündöklése majd hanyatlása, a vizi biciklis borulás, a főzőtanfolyam kirobbanó sikere (vagy berobbanó, nem is tudom, a kukta robbanása kifelé vagy befelé van) , a bokaficam, a gazdasági világ válságom, a szomszéd és a kukás jelenet,  a hajfestés, a költözzünk össze-premier előtti vetítése, a gázóra-leolvasó és az akna, a vizsgabiztos és a barna szemek. Leállítom, ennyi is bőven sok belőlem.

Összedőlt a karrier tervem, a mosolyelmélet és a csini blúz eszméje egy szemvillanás alatt odalett.

„Mindig együtt olvastuk!” –mondja, mintha segíteni akarna megértenem a helyzetet.

De értek én mindent, csak azt nem, hogy kedves barátom miből gondolta, hogy én minden kollégájával meg akarom osztani az életem.

Ő pedig nem érti mit nem értek, hiszen korrekt volt, és nagyon ügyelt rá, hogy mindig annyi bólogatós fejet küldjön, ahányan kíváncsiak voltak rám.

Szólj hozzá

vicces lúzer csini blúz Bólogatófejek története